Лечение на кариес в Благоевград

В тази статия ще разгледаме какви са етапите и как протича стоматологичното лечение на кариес в Благоевград.

Характеристика и етапи на зъбния кариес в Благоевград


Кариесът е най-често срещаното зъбно заболяване, при което зъбният емайл се разрушава от микроорганизми в устната кухина. При недостатъчна хигиенна грижа се образува зъбна плака, която е отлична среда за размножаване на микроорганизми.

Уговорете си час и елате за консултация, доверете се на специалистите от Сити Дентал Студио!

Телефон: 0886 93 05 07

Освобождаваните от тях органични киселини увреждат черупката на зъба, в резултат на което емайлът става мек и постепенно се руши, в зъба се образува кухина.

Лечение на кариес в Благоевград

Кариесът се развива постепенно, преминавайки през няколко етапа:

  • Начален етап – на повърхността на зъба се образува бяло или тъмно петно, което не предизвиква неприятни усещания.
  • Повърхностен кариес – на мястото на петното се появява малка кухина, зъбът реагира с краткотрайна болка на студени, сладки или солени храни.
  • Среден кариес – засегнат е не само зъбният емайл, но и дентиновата тъкан вътре в зъба. Има болки от студено, горещо, сладко, кисело, солено.
  • Дълбок кариес – засегнати са дълбоки дентинови тъкани, възниква кариес. Болката възниква като реакция на химически, температурни ефекти, когато парчета храна и дори вода попадат в кухината.

Добър зъболекар в Благоевград и ефективно лечение на кариес


Кариесът може да проникне дълбоко в зъба и да повлияе на пулпата, която съдържа нервните окончания. Развива амвон , последван от остра продължителна болка, възпаление на меките тъкани и образуване на поток. Това състояние изисква незабавно лечение.
Кариесът на зъбите е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.


Предотвратяване на кариес
• Намерете подходящата четка за зъби и паста и мийте зъбите си поне две минути, два пъти на ден.
• Използвайте зъбен конец за отстраняване на остатъци от храна от труднодостъпни места.
• Изплаквайте устата си с вода след всяко хранене.
• Предотвратете появата на плака и зъбен камък.
• Хранете се правилно, ограничете консумацията на сладкиши, брашно и хлебни изделия, яжте повече пресни плодове и зеленчуци.
• Посещавайте зъболекаря на всеки шест месеца за преглед и отстраняване на зъбната плака.


Ако превантивните мерки не са били достатъчни и зъболекарят е диагностицирал кариес, е необходимо да се започне лечение.


Лечение на кариес в Благоевград


Нашите специалисти от Сити Дентал Студио Благоевград, ще се погрижат за вас и вашето здраве. Преди да започне лечението, зъболекарят определя степента на увреждане на зъбите. Извършва се преглед, назначава се рентгеново изследване и въз основа на получените данни се избира оптималният метод на лечение.


При незначителна лезия, в началния стадий на кариес, зъбът се реминерализира със специални препарати. В същото време плътността на зъбния емайл се възстановява частично, зъбните тъкани са наситени с необходимите минерали.

Препаратите съдържат флуорид и калций и се предлагат под формата на разтвори, гелове, лакове или пасти. Лечението се извършва на курсове, докато увреденият емайл постепенно се възстановява, белите петна изчезват и чувствителността на зъбите намалява.

Болки при кариес, лечение в Благоевград


Ако кариесът е отишъл твърде далеч, зъболекарят ще пробие през кухината и ще постави пломба. Съвременното оборудване работи почти безшумно, а лечението се извършва под местна упойка.

Леко-полимерните композитни пломби са съобразени с цвета на зъба, бързо се втвърдяват, здрави са и издръжливи. В нашата клиника можете да извършите процедурата – затворен кюретаж .

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *